لوح فشرده  مجموعه  مقالات  سایت فکرنو  هدیه ای مناسب از طرف شما  برای مدیران اساتید دانشگاه ، کارشناسان ، دانشجویان ،  معلمان،  دانش آموزان  ، کارمندان ، خانم های خانه دار  و بسیاری دیگر از علاقمندان                                                           برای خرید لوح فشرده سایت فکرنو  به بخش فروش نرم افزار مراجعه فرمایید.                                          با تشکر   گروه علمی سایت فکرنو   

   


 

این تکنیک ساده می تواند افکار منفی را بی درنگ به عقب برگرداند


 

   
   

www.Fekreno.org

 

 

 

 

 

 

 


افسردگی در بیشتر مواقع به عنوان احساسی توصیف شده است که شما در افکار و باورهای منفی خود غرق شده اید. پژوهش های جدید نشان می دهد که یک تکنیک ساده از درمان شناختی رفتاری به نام سی بی تی می تواند به نجات شما بشتابد.

یک مطالعه کوچک که در مجله تحقیقات رفتار و درمان منتشر شده، نشان می دهد که پرسش های سقراطی می تواند توسط به چالش کشیدن افکار مخرب به افراد مبتلا به افسردگی برای بهبود خلق و خویشان کمک کند.

پرسش های سقراطی نام خود را از فیلسوف یونانی، سقراط گرفته است. مجموعه ای از سئوالات برای کمک به تفکر انتقادی دانشجویان برای رسیدن به یک نتیجه گیری خودبخود، به جای ارائه جواب های آماده.

در چارچوب سی بی تی، روش درمانگر شامل پرسش نامه ای از یک سری سئوالات هدایت شده است که منجر به تجدید نظر مراجعین در برداشت های مضر از خود و جهان پیرامونش است.

«جاستین براون»، دانشجوی دکترا در دانشگاه ایالتی اوهایو و نویسنده این پژوهش به هافینگون پست گفت: "با استفاده از پرسش های سقراطی، درمانگران به مراجعین می آموزند که چگونه از خود سئوال بپرسند تا به وسیله گسترش چشم اندازهایشان، به خودی خود راه حل های تازه ای بیابند. در این روش، درمانگران به سادگی با ارائه راه حل مستقیم به مراجعین مخالفت می کنند. ما می خواهیم که مراجعینمان از مدل های رفتاری و مهارت های درمانگران یادگیری نمایند و آن را گسترش بخشند."


پرسش های سقراطی به صورت اجبار نباید تنها توسط درمانگر مطرح شود بلکه هر کسی که به دنبال رهایی از افکار منفی باشد می تواند این روش را به روی خود امتحان کند.


برای مثال؛ درمانگر ممکن است پرسش هایی مطرح کند تا بیمار افسرده با احساس شکست از طلاق بتواند با احساسات منفی اش به مقابله برخیزد: آیا هر کسی که طلاق گرفته، یک شکست را تجربه کرده است؟ آیا می توانید کسانی را مثال بزنید که ثابت کنند این نوع تفکر درست نیست؟ چه شواهدی برای موفقیت خود دارید که بتواند به شما ثابت کند؛ شکست کامل وجود ندارد؟


آقای براون نمونه های دیگری از دیالوگ سقراطی میان درمانگر و مراجعه کننده ارائه می دهد:

بیمار: من شکست خورده ام.
درمانگر: چه چیزی باعث می شود که این را بگویید؟
بیمار: خب، گزارشات کارم را همیشه با تاخیر انجام می دهم.
درمانگر: چطور از این موضوع به عنوان یک شکست کامل برداشت می کنید؟
بیمار: من حتی کارم را نمی توانم انجام دهم پس باید یک شکست خورده باشم.
درمانگر: آیا دادن این گزارشات تنها وظیفه ای است که در کارتان انجام می دهید؟
بیمار: خب، نه! آنها تنها خلاصه ای از کار من هستند.
درمانگر: شما دیگر مسئولیت هایتان را چگونه انجام می دهید؟
بیمار: در واقع بسیار خوب با مسئولیت های دیگرم کنار می آیم. نوشتن گزارشات چیزی است که خوب از عهده اش بر نمی آیم.
درمانگر: خب، و چه درصدی از کارتان نوشتن گزارشات است؟
بیمار: هوووووم... باید بگویم در حدود 5 درصد.
درمانگر: پس دلیل شما برای شکست این است که نمی توانید کار خود را به خوبی انجام دهید ولی زمانی که کمی کنکاش بیشتری کردیم، به نظر می رسد که شما 95 درصد از وظایف خود را در محل کارتان به خوبی انجام می دهید. با استفاده از اطلاعات متناسب که با ایده عدم توانایی انجام وظایفتان هماهنگی ندارد، چگونه خود را شکست خورده می بینید؟

بیمار: خب من حدس می زنم که به این روش فکر نکرده بودم. پس با 95 درصد انجام درست کارهایم، نمی توانم شکست خورده باشم.

درمانگر: پس حالا فکر کنید که چگونه می توانید باورهای منفی اولیه خود را با اطلاعات جدید هماهنگ سازید؟

بیمار: زمانی که به تصویر بزرگ تر نگاه می کنم، متوجه می شوم که در واقع کارم را خیلی خوب انجام می دهم و تنها با بخش کوچکی از آن مشکل دارم.

برای بررسی اثرات پرسش های سقراطی، پژوهشگران 55 نفر از بیماران مبتلا به افسردگی را مورد مطالعه قرار دادند و آنها را تحت یک دوره 16 هفته ای درمان شناختی کردند. در ابتدا و در پایان هر جلسه، شرکت کنندگان به پرسش هایی در مورد خلق و خو و وضعیت روانی خود پاسخ می گفتند.


پژوهشگران دریافتند که پس از پایان جلساتی که درمانگر از پرسش های سقراطی بیشتر استفاده می کرد، بیماران بیشتر احساس تسکین از علائم افسردگی پیدا می کردند.

سی بی تی بر اساس رفتار یک شخص و احساسات او از رابطه با خودش عمل می کند و رابطه بسیار نزدیکی با افکار خود شخص دارد که الگوهای فکری ناکارآمد را تشخیص داده و برای آنها جایگزینی سالم می یابد که می تواند به بهبود خلق و خوی وی منجر شود.


روش هایی مانند پرسش های سقراطی برای بیمارانی که قادر به انجام دادن آن باشند، طراحی شده است. دکتر «دانیال استرانک»، روانشناس دانشگاه ایالتی اوهایو در این زمینه به مجله طبیعت گفت که سی بی تی به بیماران مهارتی می آموزد که آنان برای "درمانگر شدنشان" نیازمندند.

آموزشِ از خود پرسی، احتمالا یکی از دلایل موفقیت این روش است. در حالی که این روش تنها راه حل نمی تواند باشد ولی تحقیقات ثابت کرده است که یکی از موثرترین روش ها برای درمان افسردگی است که تا 66 درصد از بیماران پس از گذراندن یک دوره درمانی، نیازی به تشخیص معیارهای افسردگی مجدد ندارند.


آقای براون در یک بیانیه کتبی اعلام کرده است: "بیمارانی که در حال یادگیری این فرآیند پرسش و پاسخ به خود هستند، با شک و تردید به افکار منفی خود می نگرند."

 

****

 

منبع : مقاله "   این تکنیک ساده می تواند افکار منفی را بی درنگ به عقب برگرداند  "ترجمه: فرشاد سجادی -http://www.thinkingacademy.org

برگرفته از http://www.huffingtonpost.com/entry/socratic-method-improve-depression_55ca2888e4b0f1cbf1e65731

 

 

 

 

 

 

                       

 

 

در صورتی که علاقمند هستید خبرهای  آموزشی از طریق پیامک برای شما ارسال شود

شماره تلفن همراه خود را در خبرنامه پیامکی ثبت فرمایید

 

 

 

 

 

 





 

 

               
  برای اطلاع از به روز شدن سايت  فکرنو  ، ابتدا نام و سپس  پست الکترونيکی  خود را وارد نماييد.      

 

 

 

 

         جستجو در سايت فکر نو

 

 

 

 

 

بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

 

 

سایت فکرنو-سایت خلاقیت ،نوآوری و کارآفرینی

wwww.fekreno.org