لوح فشرده  مجموعه  مقالات  سایت فکرنو  هدیه ای مناسب از طرف شما  برای مدیران اساتید دانشگاه ، کارشناسان ، دانشجویان ،  معلمان،  دانش آموزان  ، کارمندان ، خانم های خانه دار  و بسیاری دیگر از علاقمندان                                                           برای خرید لوح فشرده سایت فکرنو  به بخش فروش نرم افزار مراجعه فرمایید.                                          با تشکر   گروه علمی سایت فکرنو   

   

 

نوآوري  و خلاقيت  تكنولوژيكي 

سایت فکرنو ،سایت خلاقیت ،نوآوری و کارآفرینی

   
   

www.Fekreno.org

 

 

 

 

 

امروزه  مسايل  سازماني  با بكارگيري  راه حل هاي  كهنه  قابل حل نيستند.از سويي با پيش  بيني  وقايع نيز نمي توانيم ،مشكلاتي را كه در آينده  پيش  روي  خواهيم داشت ،برطرف كنيم.لذا بايد به گونه اي ديگر  انديشيد چنانچه سهراب  سپهري  شاعر  معاصر  نيز مي  گويد:"جور  ديگر بايد ديد"  و اين گونه ديدن  چيزي  نيست ،مگر نگاه  و توجه بيشتر  به موضوعاتي چون خلاقيت ،نوآوري  ،هنر ،عشق  ، زيبايي ،طبيعت  و ارزشهاي  انساني .

در اين راستا خانه  مديران  سازمان مديريت  صنعتي  در يكي از نشست هاي  خود از آقاي  دكتر بهرخ  خوشنويس، مخترع  و استاد  دانشگاه  University  Southern  California) USCدعوت بعمل آورد  تا تجارب و ديدگاه خود را  درباره  خلاقيت هاي  تكنولوژيكي در اختيار مديران  حاضر در  اين  نشست  قرار دهد.

آقاي  دكتر خوشنويس ،سخنان خود را  با تاكيد بر اين جمله آغاز كرد  كه كليدي ترين  مساله در جامعه ما  و تمام  جوامع  در حال  توسعه ،خلاقيت  است .يعني  مساله اي كه با آن درست  برخورد  نشده است .خلاقيت نه ژنتيكي  است و نه مربوط به نژادي  خاص، بلكه  اكتسابي  است .زمينه اش  در نهاد انسان ها  قرار دارد و قابليت هاي بسيار زياد آن انسان  را از حيوان  جدا مي كند.خلاقيت  به راحتي  پديدار نمي  شود  و اغلب  باهوش ،حافظه و... اشتباه  گرفته مي  شود. در اين راستا آموزشي  به شيوه صحيح  انجام نمي  شود.همه آموزش ها  بر توسعه  نيمكره چپ مغز متمركز  است . تمام امور  سمبوليك ،رياضي، زبان ،هندسه و... مربوط  به نيكره چپ  مغز  است بندرت بر روي  نيكره راست  كار مي شود و اغلب به آن  بي توجهي  مي  شود .به عبارت  بهتر  هميشه  ياد مي گيريم كه چگونه  آنچه وجود دارد را آناليز  كنيم  و به اين نكته  كه چگونه  طرح مورد نظر  از خلاقيت  نشات  گرفته است ،بي توجهي  مي  شود.تا زماني كه خلاقيت  به صورت يك نياز  درنيايد،انسان خلاق  نمي  شود.بدون نگراني ، انگيزش ، درگيري  ذهني  و صرف  وقت  براي  خلاقيت  امري ناممكن  است .

وي  افزود ، خلاقيت  هيچ ارتباطي  با تحصيلات  و سواد ندارد،چنانچه  در طول  تاريخ  بسياري از زنداني  هايي كه اغلب  بي سواد بوده اند ،براي  فرار از خود  خلاقيت هاي بسياري  نشان داده اند.

عرفا معتقدند  كه وقتي نياز در انسان شكل مي گسرد،او به سمت  مراد حركت مي كند .اين نياز  از طلب  در عرفان  شروع مي  شود .عرفا دعا مي  كنند  كه اين  طلب پيش بيايد و به  تبع آن بقيه  مسايل  انجام مي  شود.اين  طلب  هم اتفاق  نمي افتد  مگر آنكه  نيازي  حس  شود  و اين نياز  توسط سيستم هاي  ارزشي  حس مي  شود. تا زماني  كه  به  شرايط  فعلي  قانع  باشيم ،محركه اي  براي حركت وجود ندارد.زماني  حركت به صورت نياز درمي آيد  كه انسان از شرايطي كه در آن هست ،ارزيابي  انجام دهد و به سمت جلو حركت كند.ارزيابي با سيستم ارزش  انجام مي  شود ، لذا  سيستم ارزشي  بايد درست  باشد  تا تحرك در انسان جان  بگيرد. در اين  صورت انسان  با آگاهي  و اعتقاد به  اينكه ،آنچه  انجام مي  دهد مفيد است ،مصمم  حركت مي كند.بنابراين لازم است كه انسان از صميم قلب  باور داشته باشد،كه حركتي  را كه انجام مي  دهد ،كه جنبه هاي  انساني آن را در نظر گرفته است  و به دنبال  چنين  انگيزه هايي است .

دكتر خوشنويس ،اهميت خلاقيت  و نوآوري  را از ديدگاه چند تن از بزرگان مطرح كرد  و گفت :  توليد كردن كار انساني  است  ولي خلق كردن كاري  خدايي . بالاتر از انسان توليد كننده ، انسان ديگري  است . علاقه  به خلاقيت ، احساسات  بدي  چون  حسادت ،جاه طلبي  و غيره را از بين مي  برد .من يا بايد خودم خلق كنم  يا بايد  برده  آنچه  باشم  كه ديگري  خلق كرده است .

چرا خلاقيت مهم  است

سخنران  در ادامه  سخنان خود  افزود ، قوي  ترين عامل  براي  كسب  اعتماد به نفس  خلاقيت است . حتي در كشور هاي  پيشرفته  نيز  اگر سيستم هاي  خلاق  آنها از كار بيافتد، از رقابت ها عقب مي  افتند و نابود مي  شوند لذا  تنها راه  نجات  كشورهاي  در حال توسعه  خلاقيت  است  و راه ديگري  ندارند.  افرادي كه خلاق نيستند  مدام در پي  كپي  كردن  هستند و بهترين  حالت ايده آل  آنها  اين  است  كه كپي كردن  را به نحو احسن  انجام دهند. در صورتي كه آدم خلاق  به دنبال شكستن  سيستم هاي  موجود است  و آنچه  خلق مي كند  را قادر است  توسعه دهد  و بهتر كند .او با نيكره  راست مغز  خود  استراتژي  تدوين  مي كند  و با نيمكره چپ  تاكتيك .بهتر بگويم راز موفقيت افراد خلاق استفاده از هر دو نيمكره مغزشان است .

دكتر خوشنويس تاكيد كرد كه خلاقيت در همه زمينه ها است .در انواع و اقسام هنر ، صنعت و... با اين تفاوت كه اگر در صنعت خلاقيت انجام شود به آن اختراع (INVENTION)گويند.براي خلاق بودن مواردي چون اتكا به نفس ، نترسيدن از مخاطره ،داشتن اتكا به نفس،نترسيدن از مخاطره ،داشتن پايه هاي علمي درست ، تحمل ابهام،دادن آزادي به خود و گرفتار نشدن در گشتاور رواني از اهميت بسزايي برخوردارند.به طور كلي ميتوان گفت براي خلاق بودن TRUTH(واقعيت و صداقت)GOODNESS(خوب بودن)وBEAUTY(زيبايي)سه عامل لازم و با اهميت است.مراد از واقعيت اين است كه به حقيقت عشق بورزيم. اين حقيقت از طريق طبيعت به بهترين وجه جلوه ميكند . بهترين زبان طبيعت هم علم است.پس به علم علاقمند باشيم و به دانشمندان احترام بگذاريم .عشق به زيبايي نيز از طريق هنر است . بايد به جنبه هاي مختلف هنر احترام بگذاريم و در نهايت خوب بودن در طرز تلقي ها و ارزشها متجلي مي شود.ارزشها بايد واقعي و براساس آرمانهاي بزرگ باشد.نترسيد و سعي كنيد بر روي زمين اثر گذاريد.

فرق روش تحقيق و روش اختراعي

اين مخترع،تفكر خلاق را فرايندي كه در آن ايده هايي كه از ضمير نا خودآگاه و آگاه انسان نشات مي گيرد تعريف كرد و گفت : فرق روش تحقيق و اختراعي در اين است ،روش تحقيقي معمولا براساس فكر عمودي است.شما مساله را داريد و به صورت عمودي در آن عميق و عميق تر مي شويد.اين روش براساس منطق است و پيش بيني اينكه چگونه ،با چه هزينه اي و در چه مدت زماني انجام مي شود ، ممكن مي شود .به همين دليل براي پروژه هاي طحهاي اوليه (PROPOSAL)نوشته مي شود.به عبارتي اقدامات را مي توان زمان بندي و برنامه ريزي كرد و نتيجه كار به صورت گزارش فني در نشريات مختلف قابل چاپ است.اما روش اختراعي بيشتر براساس گسترده فكر كردن و عميق شدن است .آدمهاي خلاق انسانهايي جامع الاطراف هستند.آنها در چندين زمينه خوب و مسلط عمل مي كنند و فكر آنها در حوزه هاي مختلف پخش مي شود.به هر چيز كنجكاو هستند و هميشه دوست دارند همه چيز را بدانندوياد بگيرند.لذا در راحتترين شرايط و از كنه مطالب نگاه مي كنند.سعي ندارند همه چيز را محكم كنند به عبارتي كمتر به سازماندهي علاقه دارند.

آقاي دكتر خوشنويس در بخش پاياني سخنان خود به حضار گفت،سعي كنيد اميد جديد ايجاد كنيدو به مسيري كه مي رويد عشق بوزيد و فكر كنيد مي توانيد بزرگترين آدم دنيا باشيد.

 

****

منبع : مقاله "  نوآوري و خلاقيت تكنولوژيكي   "- گزارش از :مريم  خليلي عراقي -ماهنامه  تدبير- سال پانزدهم- شماره 143-فروردين 1383

 

 

 

 

 

                       

 

 

 

 





 

 

               
  برای اطلاع از به روز شدن سايت  فکرنو  ، ابتدا نام و سپس  پست الکترونيکی  خود را وارد نماييد.      

 

 

 

         جستجو در سايت فکر نو

 

 

 

خلاقیت-نوآوری -کارآفرینی-خلاقیت-نوآوری -کارآفرینی-خلاقیت-نوآوری -کارآفرینی-خلاقیت-نوآوری -کارآفرینی-خلاقیت-نوآوری -کارآفرینی-خلاقیت-نوآوری -کارآفرینی-خلاقیت-نوآوری -کارآفرینی

 

بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

 

 

 

 

سایت فکرنو-سایت خلاقیت ،نوآوری و کارآفرینی

wwww.fekreno.org

 خلاقیت-نوآوری -کارآفرینی