لوح فشرده  مجموعه  مقالات  سایت فکرنو  هدیه ای مناسب از طرف شما  برای مدیران اساتید دانشگاه ، کارشناسان ، دانشجویان ،  معلمان،  دانش آموزان  ، کارمندان ، خانم های خانه دار  و بسیاری دیگر از علاقمندان                                                           برای خرید لوح فشرده سایت فکرنو  به بخش فروش نرم افزار مراجعه فرمایید.                                          با تشکر   گروه علمی سایت فکرنو   

   

 

ده  راهكار براي ارزشيابي معلمان

سایت فکرنو ،سایت خلاقیت ،نوآوری و کارآفرینی

   
   

www.Fekreno.org

 

 

 

 

 

 

۱- عملكرد هر معلم را در فواصل زماني معين و به طور مستمر مورد بررسي قرار دهيد.
فشار فعاليت هاي روزانه و حجم و تراكم كاري در مدرسه، غالباً باعث مي شود كه اجراي برنامه بررسي عملكرد سالانه در نظر بسياري از مديران با اولويت كم جلوه كند، در صورتي كه ارزشيابي عملكرد يكي از وظايف اصلي مديران است. اگر كار ارزشيابي به صورت مستمر و در فواصل زماني معين انجام نگردد، ممكن است بسياري از فعاليت هاي چشمگير معلمان ناشناخته باقي مانده يا فراموش شود. هر مدير موظف است بازخورد مستمر نتايج فعاليت ها را به معلمانش منعكس كند.
۲- براي هر معلم جلسه انفرادي بگذاريد.
با مراجعه به تقويم و با يك برنامه ريزي دقيق (بدون اضطراب هاي كاري مطالعه نامه ها و دفاتر اداري، صداي زنگ تلفن و مكالمات تلفني، ارباب رجوع و مزاحمت هايي از اين قبيل) به منظور اجراي بررسي عملكرد معلمان وقت تعيين كنيد. سعي كنيد با كمك معاونين و مشاورين، وقت تعيين شده براي هر معلم، حتي المقدور در ساعت اداري و وقت موظف معلمان تنظيم شود.
۳- بحث با معلمين را روي اهداف و نتايج متمركز كنيد.
براي شروع، اين گونه آغاز كنيد اينها اهدافي است كه دستگاه (نظام آموزشي) به طور بلندمدت يا كوتاه مدت مشخص كرده (و با گريزي به طبقه بندي اهداف كلي در حيطه هاي دانشي، مهارتي و نگرشي اشاره اي كلي به اهداف داشته باشيد) به نظر شما، فعاليت هاي آموزشي و پرورشي كه توسط شما در كلاس اجرا شده، تا چه حد به اهداف نزديك بوده است. آيا نتيجه كار را مطلوب ارزيابي مي كنيد؟
۴- بيشتر گوش كنيد و كمتر صحبت كنيد.
نبايد مكالمه يك طرفه اي را شروع كنيم و به سخنراني بپردازيم. در اين صورت استقلال و خلاقيت معلم (طرف ارزيابي) را از بين مي بريم و احتمالاً بخش عمده جلسه بررسي عملكرد را از دست خواهيم داد. كانون بحث در جلسات بررسي عملكرد معلم است. مدير بايد فعالانه گوش كند و كاملاً به معلم توجه نمايد.
۵- طي جلسه يادداشت برداريد.
از آنجا كه حافظه خيلي قابل اطمينان نيست، بهتر است در حين صحبت با معلمين يادداشت برداري كنيد. نكات برجسته مباحث را بنويسيد و در نهايت جمع بندي كنيد.
۶- سؤال هايي كه طرح مي كنيد، بيشتر جنبه حمايتي داشته باشند.
يكي از بهترين روش هايي كه نشان مي دهد مدير حامي و علاقه مند به معلم است آن است كه سؤالاتي از اين قبيل از او بپرسد:
الف- من چه كاري مي توانم بكنم كه شما كارتان را راحت تر و بهتر انجام بدهيد؟
ب- من چه كار خاصي براي كمك به شما مي توانم انجام بدهم؟
پ- آيا كاري هست كه من يا ساير همكاران (معاونين، مشاورين و...) بتوانيم با اجتناب از آن، انجام امور را براي شما آسان تر كنيم.
سپس به آنچه معلم مي گويد، گوش كنيد بعد در مورد انجام خواست هاي او قول مساعد بدهيد و اگر احياناً در مواردي نمي توانيد اين كار را انجام دهيد، موضوع را بگوييد.
رنسيس ليكوت (Rensis Likvet) در اين مورد مي گويد: مديران حمايت كننده، بهترين روابط را با زير مجموعه خود دارند و كاركنان آنها از بالاترين سطح انگيزش برخوردارند.
۷- مناعت طبع ايجاد كنيد و انگيزش را افزايش دهيد.
هدف بررسي عملكرد، بهبود عملكرد است كه مي تواند با ايجاد اعتماد به نفس و افزايش انگيزش معلمان صورت پذيرد. به خودتان اجازه ندهيد كه نقش قاضي يا هيأت منصفه را بازي كنيد. از تلاش هاي معلمان حمايت كنيد. نشان دهيد هميشه براي كمك به آنها آماده ايد. در جلسات از گفتن «من» به طور مداوم بپرهيزيد و سعي كنيد بيشتر از لفظ «ما» استفاده كنيد. كمتر به شكست ها و ناكامي ها اشاره كنيد. از فرصت ها و نقاط قوت به طور مداوم ياد كنيد. به معلمان اعتماد و اطمينان داشته باشيد و طوري عمل كنيد كه آنها بدانند براي آنان احترام و ارزش خاصي قائل هستيد.
۸- بر آينده تأكيد كنيد، نه برگذشته.
هدف بررسي عملكرد، صرفاً مرور كارهاي گذشته و يافتن اشتباهات و خطاها و علت هاي آنها نيست، بلكه بررسي گذشته به منظور يافتن فرصت هاي طلايي آينده است. سؤال آينده نگرانه خود را اين طور مطرح كنيد كه چگونه كارها را طوري برنامه ريزي كنيم كه ماه آينده (يا در آينده) فعاليت ها به نحو مناسب تر و شايسته تري انجام شود. سؤال هاي آينده نگر آهنگ مثبت دارند و اشتياق و انگيزش ايجاد مي كند و مدير به وسيله طرح آنها، انرژي مثبت در معلمين ايجاد مي كند.
۹- نحوه اجراي بررسي عملكرد را به تك تك معلمين آموزش دهيد.
آموزش كافي (سالم و مؤثر) به طور گوناگون نظير تهيه جزوات آموزشي و توزيع آن بين معلمين، تهيه يك گزارش توجيهي از عملكرد ماه قبل، استفاده مؤثر از حضور آگاهان و اساتيد فن در مدرسه و نظاير آن مي تواند اجراي نظام ارزيابي (ارزشيابي) را تسهيل كند.
۱۰- در عين جست وجوي تفاهم، موارد توافق را در نهايت مكتوب كنيد.
معلم را هدايت كنيد كه به خلاصه اي از عملكرد خود برسد. تفاهمات را خلاصه كنيد. خيلي پرتوقع نباشيد و خيلي قضاوتي عمل نكنيد. با چيزهايي هم كه نمي توانيد بپذيريد، موافقت نكنيد. در عين حال از آنجا كه توافقات نهايي در آينده الزام آور است، نتايج را مكتوب كنيد و اسناد مكتوب را به عنوان منبعي زنده و مستند در نظر بگيريد، اگر شرايط تغيير كند و اهداف نياز به تغيير داشته باشد، الزاماً بايد دوباره مذاكره و اصلاحات را لحاظ كنيد.

****  

منبع :   كتاب  " ده راهكار براي ارزشيابي معلمان" -نويسنده :مهشيد باستاني پور مقدم -روزنامه همشهری -جمعه اسفند 1384

برگرفته از  سايت لينكستان  با آدرس  اينترنتي  :    http://www.linkestan.com/news/ARTICLEview.asp?key=764

 

 

 

 

 

 

                       

 

 

 

 





 

 

               
  برای اطلاع از به روز شدن سايت  فکرنو  ، ابتدا نام و سپس  پست الکترونيکی  خود را وارد نماييد.      

 

 

 

         جستجو در سايت فکر نو

 

 

 

خلاقیت-نوآوری -کارآفرینی-خلاقیت-نوآوری -کارآفرینی-خلاقیت-نوآوری -کارآفرینی-خلاقیت-نوآوری -کارآفرینی-خلاقیت-نوآوری -کارآفرینی-خلاقیت-نوآوری -کارآفرینی-خلاقیت-نوآوری -کارآفرینی

 

بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

 

 

 

 

سایت فکرنو-سایت خلاقیت ،نوآوری و کارآفرینی

wwww.fekreno.org

 خلاقیت-نوآوری -کارآفرینی